Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο ΑΒΡΑΑΜ ΓΚΟΣΙΟΣ



Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σέρρες  στις 17 Απριλίου του 1985. Ενώ κατάγεται από πατέρα ντόπιο και μητέρα πόντια μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου η αγάπη για την ποντιακή μουσική και παράδοση κυριαρχούσε. Τα πιο έντονα ερεθίσματα στην Ποντιακή μουσική τα έλαβε από τον παππού και τη γιαγιά στο Κεφαλοχώρι Σερρών (πρώτη γενιά προσφύγων από τη Γαλίαινα της Ματσούκας).
Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ποντιακή Λύρα στην ηλικία των 14ων ετών μέσα από τον σύλλογο της Ευξείνου Λέσχης Σερρών όπου δραστηριοποιήθηκε και σε άλλους τομείς (χορό, θέατρο, χορωδίες και άλλα). Η γνωριμία του με τον στιχουργό – συγγραφέα Γιώργο Αλεξανδρίδη ήταν καθοριστική στα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα. Υπήρξε άξιος μαθητής του Λάζου Ιωαννίδη και αργότερα του Παναγιώτη Ασλανίδη. Σε ηλικία μόλις 16 ετών διακρίθηκε με το 1ο Πανελλήνιο βραβείο στην ποντιακή λύρα  και μόλις 18 ετών ίδρυσε με επιτυχία τη σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας και παραδοσιακής μουσικής στα πλαίσια του συλλόγου. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής στο ωδείο των Σερρών «Μουσικοί Ορίζοντες» και συμμετείχε ως σολίστ Ποντιακής Λύρας σε φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την ορχήστρα ποικίλης ελληνικής μουσικής «ΑΡΙΩΝ» και με την Πολιτιστική εταιρία «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αναστασίου Αρβανιτίδη.
Το 2006 σε ηλικία 21 ετών έκανε τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα συνοδεύοντας τον αδερφό του Γιάννη σε μια φιλική συμμετοχή στην δισκογραφική δουλειά του μεγάλου Λυράρη και δασκάλου του, Παναγιώτη Ασλανίδη. Ένα χρόνο αργότερα σε συνεργασία πάλι με τον αδερφό του προχώρησαν στην πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Το φίλεμα σ΄ μελένιον» την οποία  επιμελήθηκε ο διακεκριμένος λυράρης και μουσικός Μιχάλης Καλιοντζίδης. Στη συνέχεια μαζί με τον αδερφό του αποφάσισαν να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία στο στρατό ξηράς.
Στη 12ετή πορεία του στον χώρο της ποντιακής μουσικής συνεργάστηκε με επιτυχία με σπουδαίους πόντιους καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κουρτίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης , ο Κώστας Θεοδοσιάδης, ο Σταύρος Σαββίδης, ο Μπάμπης Κεμανετζίδης, ο Κώστας Σιώπης και άλλοι . Έχοντας στόχο να εκφράσει την αγάπη και το ταλέντο του για την ποντιακή μουσική το Μάρτιο του 2011 κυκλοφόρησε μια νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Άμον Άγγελος» την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος σε συνεργασία με τον αδερφό του παρουσιάζοντας τα πρώτα στιχουργικά και συνθετικά του δείγματα.
Σήμερα ο Γκόσιος Αβραάμ είναι αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης , Φούγκας και τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής  του Α.Π.Θ.. Επιπλέον εργάζεται ως καθηγητής στο μουσικό σχολείο Λάρισας και διατηρεί σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας  στον σύλλογο ποντίων Τριανταφυλλιάς στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως το σπουδαιότερο στήριγμα στη μέχρι τώρα πορεία του Αβραάμ υπήρξαν οι γονείς του οι οποίοι ενίσχυσαν με κάθε μέσο τις προσπάθειες και τις προσδοκείς του, πάνω απ’ όλα όμως άξιος συνοδοιπόρος και ξεχωριστός συνεργάτης ήταν και είναι ο αδερφός του Γιάννης με τον οποίο συνεχίζει να μοιράζεται μέχρι και σήμερα τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More