Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΣΙΟΣ


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουνίου 1989. Η καταγωγή του είναι από δύο χωριά των Σερρών, το Χορτερό και το Κεφαλοχώρι. Μεγαλωμένος ωστόσο στο χωρίο της μητέρας του, Κεφαλοχώρι, και σε ένα περιβάλλον καθαρά ποντιακό, σύντομα αφομοίωσε και αγάπησε τη διάλεκτο και τις μουσικές παραδόσεις του ποντιακού λαού. Καταλυτική ήταν η προσπάθεια των παππούδων προς αυτή την κατεύθυνση, η καταγωγή των οποίων είναι από τα χωρία Μαντρανόι, Κοσμά και Κουστουλάντον της περιοχής Γαλίενας Ματσούκας, όπως και του Γιάννη Καλπατσινίδη γνωστός για το εξαιρετικό του παίξιμο στο τουλούμ, ο οποίος βοήθησε, συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με το Γιάννη.
Από μικρή ηλικία ανακαλύφθηκε το ταλέντο του και με δειλά βήματα ξεκίνησε η πορεία του στο ποντιακό τραγούδι, μέσα από την ¨αγκαλιά¨ της Ευξείνου Λέσχης Σερρών στην οποία γράφτηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και συμμετείχε για επτά χρόνια και ως χορευτής. Ακολούθησαν διάφορες εκδηλώσεις και χοροί σε εσωτερικό και εξωτερικό μαζί με τα χορευτικά του συλλόγου. Ταυτόχρονα ξεκινούν και οι μουσικές του σπουδές στις σχολές των Σερρών ¨Μαξίμειο¨ και ¨Μουσικοί Ορίζοντες¨, φτάνοντας σήμερα σε ηλικία μόλις είκοσιενός ετών να είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης και να έχει αποκτήσει το Πτυχίο και το Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής συνεχίζοντας τις σπουδές του με ταυτόχρονη διδασκαλία της μουσικής σε μικρότερα τμήματα.
Κάποιες από τις προσωπικότητες που καθόρισαν την πορεία του ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Σερρών Γιώργος Αλέξανδρίδης, γνωστός για τη συγγραφή μουσικών τραγουδιών και Ποντιακών θεατρικών έργων. Ένας τέτοιος γνώστης της ποντιακής παράδοσης δε θα μπορούσε παρά να βελτιώσει πολλά από τα στοιχεία του Γιάννη στο ποντιακό τραγούδι κυρίως σε θέματα διαλέκτου, τραγουδιών της περιοχής Καρς και όχι μόνο. Μέσω αυτού του δασκάλου του λοιπόν, εμφανίζεται σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές κι έρχεται μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του.. Η γνωριμία του με τον θρύλο του ποντιακού τραγουδιού Χρύσανθο Θεοδωρίδη, τον οποίο θαύμαζε και θαυμάζει από μικρός. Τα θετικά σχόλια του Χρύσανθου του δίνουν τη δύναμη να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες την υπηρέτηση της ποντιακής παράδοσης μας.
Σε ηλικία δεκαέξι ετών και αφού έκανε τα πρώτα του βήματα κι εκτός του νομού Σερρών, γνωρίζει τον Παναγιώτη Ασλανίδη, ο οποίος δίδασκε λύρα στον μεγάλο του αδερφό Αβραάμ. Έτσι συμμετέχει στην πρώτη δισκογραφική δουλειά ¨Ασμάτων Ποντίων Απάνθισμα¨ μαζί με άλλους νεαρούς καλλιτέχνες υπό την σκέπη του Παναγιώτη Ασλανίδη. Στην λύρα τον συνοδεύει ο αδερφός του και δεν αργούν να ξεχωρίσουν μαζί με άλλα παιδιά. Ακολουθούν εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και διάφορες εκδηλώσεις σε πολλούς νομούς της Ελλάδος. Ήδη σε ηλικία δεκαεπτά ετών κατάφερε να συνεργαστεί σε εκδηλώσεις και χορούς με όλους σχεδόν τους γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες.
Την ίδια περίοδο συμμετέχει και σε δύο συναυλίες στην Τουρκία τραγουδώντας τούρκικα τραγούδια μαζί με το μαέστρο Αναστάσιο Αρβανιτίδη και την μουσική ορχήστρα «Αρίων», ο οποίος φρόντισε να αναδείξει τη φωνή και το ταλέντο του. Χαρακτηριστικός ήταν ο ενθουσιασμός και τα σχόλια τούρκων καλλιτεχνών όταν αντίκρισαν ένα ελληνόπουλο να τραγουδά δικά τους τραγούδια.
Στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών τελείωσε το σχολείο του στην πόλη των Σερρών και έχοντας ιδιαίτερη σχέση με τη θρησκεία, έπειτα από επιτυχείς εξετάσεις εισήλθε στη Θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετακομίζει μόνιμα πλέον στη Θεσσαλονίκη, όπου ταυτόχρονα με τις σπουδές του ετοιμάζει και την πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά..
Γενικός επιμελητής της δουλειάς αυτής είναι ο γνωστός πόντιος λυράρης και μουσικός Μιχάλης Καλιοντζίδης, για τον οποίο από μικρός φανέρωνε μεγάλο θαυμασμό. Στη λύρα τον συνοδεύει και πάλι ο αδελφός του Αβραάμ και η δισκογραφία με τίτλο ¨Το φιλεμα σ’ μελένιον¨ είναι έτοιμη, κυκλοφορεί τον Ιούνιου του 2007 και σύντομα γνωρίζει επιτυχία. Ακολουθούν εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και δεν αργούν να έρθουν οι πρώτες προτάσεις από νυχτερινά ποντιακά κέντρα διασκέδασης. Πραγματοποιείται λοιπόν, η πρώτη του συμφωνία και ξεκινάνε οι εμφανίσεις του στον ¨Ακρίτα¨ στην Πατρίδα Βέροιας, δίπλα σε έναν ακόμη βάρδο του ποντιακού τραγουδιού τον Σταύρο Σαββίδη, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη στο ταλέντο και τη φωνή του νεαρού. Σύντομα επαληθεύεται. Η χρονιά στην Βέροια στέφθηκε με επιτυχία.
Αμέσως μετά το πέρας τον εμφανίσεων του στον ¨Ακρίτα¨, επιλέγει με τον μεγάλο του αδερφό να υπηρετήσουν μαζί τη στρατιωτική τους θητεία. Συμμετέχει ταυτόχρονα σε εκδηλώσεις της στρατιωτικής μουσικής, μαζεύοντας δυνάμεις για τη συνέχεια…

Μετά το τέλος κι αυτής της υποχρέωσης, έρχεται σε συμφωνία και πραγματοποιεί τις πρώτες του εμφανίσεις στο ποντιακό κέντρο διασκέδασης ¨Αυλαία¨ στη Θεσσαλονίκη έχοντας ως συνοδό του στη λύρα και πάλι τον Αβραάμ.
Φτάνοντας στο 2011 κι έχοντας αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες, κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά, με τίτλο «Άμον άγγελος», επιμελητής της οποίας είναι πλέον ο ίδιος με τον αδερφό του Αβραάμ. Μια δουλειά βαρόμετρο για την συνέχιση της πορείας τους, καθώς παρουσιάζει και τα πρώτα επίσημα δείγματα συγγραφής τραγουδιών και μουσικής από τον ίδιο.
Απαράμιλλη ήταν η στήριξη και οι αγώνες των γονιών του για όλη αυτή την πορεία, μα πάνω από όλα τεράστια ήταν και η συμπαράσταση του μεγάλου του αδερφού και συνοδού του στη λύρα Αβραάμ. Έτσι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, με τεράστιο πάθος και αγάπη, να υπηρετούν την ποντιακή μας παράδοση…


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More